Youth Conference


1ST ANNUAL APPAC YOUTH CONFERENCE


Time Events Duration
09:00 - 09:45 REGISTRATION & BREAKFAST 45min
09:45 - 10:00 OPENING REMARKS 15min
10:00 - 10:30 10 HONOREES 30min
10:30 - 10:35 INTRODUCTORY REMARKS ABOUT PHIL RAMOS -- : --
10:40 - 11:10 BREAKFAST SESSION: BRIDGING THE GAP Phil Ramos
  • • Discuss minorities “identity disconnect” with the mainstream
40min

MORNING THEME: CURRENT POLITICAL STATE OF PAKISTANI-AMERICAN
(PAK-AM) YOUTH IN THE AMERICAN SOCIETY

11:15 - 12:15 FORUM 1 POLITICAL INVOLVEMENT AND AFFLILIATION
  • • Navigating political internships
  • • Discuss current status and future political trajectory of Pak-Am youth in the American government
1hr
11:15 - 12:15 FORUM II IMPORTANCE OF CIVIC ENGAGEMENT AND ACTIVITY
  • • "Insider view", of a politician for strategies and organizing principles most useful for creating legislative change, civic engagement & coalition
  • • Tools for political empowerment and leadership skills
1hr
11:15 - 12:15 WORKSHOP WEB DEV. 101 (NYU)
  • • Interactive hour of coding including HTML and CSS programming session for basic web development (bring your own computers)
  • • Learn to create a website, blog and a web resume
1hr

LUNCH

12:20 - 12:50 Lunch buffet served, everyone sits back on tables. 30min
12:50 - 01:20 10 Honorees 30min
01:20 - 01:35 Introductory remarks about Khalid Latif 15min
1:35 - 2:35 LET’S TALK WITH KHALID LATIF, AN HOUR OF POWER Multicultural interactive discussion on social issues:
  • • Violence
  • • Mental Health
  • • Opioid abuse
  • • Others 10 min interval to disperse and go to respective forums
1hr

LUNCH THEME: LEADERS OF TOMORROW

2:45 - 3:25 FORUM 1 COMBATING ISLAMOPHOBIA (CAIR SPEAKER)
  • • Discuss issues related to Islamophobia
  • • Discuss how Pak-Am youth can dissipate misconceptions and empower them with skills for dialogue among their social groups
  • • Navigating racism, bigotry and prejudices
40min
2:45 - 3:25 FORUM II YOUTH DEVELOPMENT AND LEADERSHIP (Dr. Saba or Hamza Yousaf)
  • • Discuss how youth can be empowered and activate their individual potential to become leaders and agents of change
  • • Success / Inspiring stories of Pak-Am youth
  • • Disconnection with self, family, community
40min
3:30 - 5:00 WORKSHOPS
  • • Entrepreneurship, The journey less traveled (NYU Boot session)
  • • Jobs / Career Booths
  • • Networking/Mentorship
1.30hr

DINNER

05:10 - 06:00 Dinner buffet served & everyone sits on tables (music in background) 50min
06:00 - 06:10 Organizing Team recognition 10min
06:10 - 06:40 10 Honorees 30min
06:40 - 07:20 Comedy show 40min
07:25 - 07:40 Closing remarks with Balloon and Confetti shower 15min